tirsdag den 10. marts 2015

Generelt om skind, ben & horn

Der knyttes to artikler til emnet. Vild vinter: Ben og horn, Afsæt i et materiale.
Læs 2 Artikler fra "Hemslöjd"

Hvorfor er det interessant at kigge på skind og pels ? Kulturelt handler det om at bruge dyret. Kulturelt kigger man på, hvordan dyret er opbygget, eller hvad det består af, og tænker dette ind i en nutidig konsensus- altså opdaterede kulturteknikker.

Traditionelt har man altså brugt det hele af dyret. De horn og skind vi arbejder med, kommer primært fra Sydamerika. I emnet skal der arbejdes med de traditioner, der knytter sig til bearbejdningen af ben, horn, og skind.

Ben.
Ben i rå tilstand kan koges med vaskepulver - ca. en times tid. Det fjerner skidt og snavs. Ellers kan man bruge knogler fra fx madretter, hvor knoglerne er kogt godt af, og så får de lige en tur i opvaskemaskinen bagefter.
Hvis ben skal poleres, skal man bruge hvid voks, ellers "sætter" farven sig i benet.

Horn.
Læs artiklen "Skind og ben" af Kurt Svarre.
Horn købes hos Linå. 10 kg koster lidt over 1000 kr.
Horn skæres til, pensles med linolie, varmes op til 200 g i ovnen i 5-6 min, og når det er blødt, skal det ind mellem to stykker træ, og spændes til med en skruetvinge. Det må ikke blive for varmt, da det er lagdelt. Herefter slibes hornet, pas på tykkelsen. Meget tykt horn saver man i 1/4, og sliber dem flade.
Efter bearbejdning, pudses materialet, så det kan blive skindende blankt.

Se endvidere beskrivelser på de enkelte indlæg om ben & horn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar