torsdag den 5. november 2015

Lampe design: Yo-yo lampen.

Materialer: ledning, fatninger, nogle metalskærme/ vaser, et stykke hårdt træ.
Navnet kom lidt af sig selv- Yo-yo lampen.

Ud fra de afprøvninger, jeg foretog i de to andre lampedesigns, kom jeg frem til at lave en H&D lampe af  metal og træ.


Det her er min skitse over lampen. Jeg valgte at bruge min oprindelige skitse til lampen, da grundideen var god nok. Lampen skal kunne give lys ud i rummet til siderne, men også kunne bruges som en spotlampe.
 

Jeg fandt de her metal vaser i Netto til en 10'er stykket, og tænkte, at de ville være perfekte til en lampe. Der kan limes en fatning på, efter lidt modding.

Op i skruestikken, og af med bunden med vinkelsliberen.
 

Der er meget grat på, som skal slibes væk.


 
Efter slibning med vinkelsliber, fil, og sandpapir, er de klar til montering.

Bland noget kvalitets 2- komponent lim- andet duer ikke til monteringen !
 
 
En lampeskærm, og et fatningselement, med lim på begge flader. Pres kraftigt sammen.



 
Så skal der laves et mellemstykke. I teorien kan man bruge et metal rør eller lignende, men for at få lidt estetik ind i projektet, valgte jeg at dreje et stykke træ. Jeg fandt et hårdt stykke træ, som jeg drejede plant, og drejede af, indtil det passede i diameter til fatningerne.
 

Slib. Mens træet sidder i drejebænken.


 
Træstykket spændes nænsomt fast i skruestikken- brug klude eller lignende, for at skåne træet. Bor med et 39 mm spade bor, eller forstnerbor. 39 mm vil passe til de fleste plasticfatninger.




Bor i begge ender, og så langt ned, at der er plads til fatningen og lidt til- der skal være plads til ledninger. Bor herefter hul igennem resten af klodsen med et langbor- herigennem skal ledningerne løbe. Midt på selve klodsen bores også et hul, der svarer til ledningens diameter- her skal strømmen ind.
 
Det er altid en god ide at lave et eldiagram, i det her tilfælde en parrallel forbindelse. Her kan man med fordel bruge https://www.circuitlab.com/editor/#?id=7pq5wm , hvor man kan lave og simulerer kredsløb.
 
Eldiagrammet, som jeg følger ved opbygningen af kredsløbet.
 
 

 
Skil alle fatninger af. Pære 1 skal have kontakt med 220 v direkte via ledningen, som føres ind i samleklodsen, og ud gennem hullet i midten. På pære 2 tager man selve ledningen af, og sætter i stedet to kabler, der passer i længden, og lægger et par cm til. Af isoler, og monter på pære 2. Kablerne fører man så igennem klodsen fra den anden side, og forbinder til pære 1.


Forbind de to ledninger i pære 1- der er gjort plads til dem fra producentens side i fatningen- så har man en parallel forbindelse.
 
 

Så skal selve fatningerne limes med 2- komponent. Påfør det, og pres emnerne sammen, samtidigt med, at man strammer kablet ud af klodsen. Lad det tørre under pres.
 
 
Til sidst monteres lampeskærmene. De blev jo pålimet en skrueanordning fra fatningen, så de skal bare skrues på.

 
I med et par LED pærer, og lampen kan ligge og lyse på genstande.....

 
..den kan hænge i et hjørne, og lyse på fx to billeder.....
 
...man kan gå rundt og lyse med den ;-).....
 

 
Og lampen kan monteres over et bord, og lyse som spot.

 
Detalje: For at kunne bruge den som spot, monteres en bøjle af en art. Her er brugt en ledningsmuffe. Søm, lim, eller skru den fast.



 

Den færdige Yo- yo lampe. Montagestykket kan behandles med lidt olie, eller i dette tilfælde, lidt bivoks.






























Ingen kommentarer:

Send en kommentar