torsdag den 3. september 2015

Nu er vi alle designere

Artikel fra bogen "Makers, den nye industrielle revolution". Af Chris Anderson.

Forfatteren gennemgår en udvikling, som jeg selv har oplevet, og som jeg har en god forståelse for, qua min alder og mine oplevelser med områderne. Kort fortalt handler det om, hvordan håndens arbejde, indvolvernde værktøj, syning, havebrug, hjemme kit af forskellig art, viger til fordel for design og Making. Man kan ikke mere bare skille tingene af, og se, hvordan de virker. Det skal der specialister til, for at kunne. Jeg vil mene, at det afhænger af, hvilken skole/ arbejdsplads, man er på. En skole, der prioriterer fag, sælger ikke bare ud af deres maskiner og værktøj. Man gemmer det til bedre tider :-) Og man vægter genereller principper som frihed, lighed og entreprenørskab.

Til gengæld kan alle nu designe, og Make, fordi teknologien er tilgængelig, og bliver billigere. Her bruger forfatteren udviklingen af desktop begrebet som eksempel. Før brugte man computere til store, tunge opgaver, men nu kan alle designe, og udgive deres design, og det med en enorm mængde data til rådighed via cloud løsninger. Det er interessant at se. Hvordan det, der var eksklusivt og forbeholdt store produktions virksomheder, nu er blevet gjort tilgængeligt, fordi nogle mennesker op gennem 80' og 90'erne havde nogle visioner for fremtiden.

Det skriger til himlen, at vi skal igang med at undervise eleverne i 3D cad værktøjer, at vi skal lære dem at designe, og at vi er nødt til at prioritere design med design timer i skolen- Håndværk & desig. De iværksættere, der skal overtage fra den 1 generation af webkodere, skal fordres i skolen. Vi skal blot formidle design og håndværk, så skal eleverne nok tage det til sig,sådan som desktop revolutionen viste.

Nu bevæger det meste sig mod gør det selv design, hvor teknikken hele tiden bliver bedre og billigere, og det betyder, at vi undervisere er nødt til at få tilegnet det nye sprog, som følger med denne udvikling, på samme måde, som det gjorde det med desktop udviklingen, og hvor vi Idag ikke tænker over, at vi har tilegnet os nye begreber. Det vil være en klar fordel, hvis vi gerne vil være gode designere, og gerne vil formidle det gode, kreative og funktionelle design.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar