torsdag den 3. september 2015

Bæredygtighed, design & samfund

Litteratur: Rikke Rosenberg. "Bæredygtighed i design og samfund".

Artiklen er en kommentar/ case til den diaglogbaserede undervisning, hvor man trækker på modtagerens viden, supplerer, videregiver, opsummerer, og udarbejder.

I studiet af læringsprocessen er det interessant, at det er et meget teoretisk oplæg. Målgruppen er et hold HTX elever, som i forvejen arbejder med innovation og produktudvikling, og som dermed har gode forudsætninger for forløbet. Målet er, at få nogle ideoplæg til, hvordan man kan betragte en udvikling af Rådhuspladsen i et bæredygtigt perspektiv. Altså hvordan man kan designe, så det ikke skader miljøet under produktion.

Der er en del improviseret dialog, som kræver en del forberedelse, med minde man er god til at improvisere i sit fag, og improvisation kan også ofte være løsningen.

Generelt er undervisningsmåden rigtig god til faget H&D, men det bærer præg af meget forberedelse, som ikke er til rådighed, og der er mange aspekter, som man med en skoleklasse, ville være nødt til at arbejde med over mange gange. 

Efter en start dialog, går alle ned i udstillingen på Design museum Danmark, og her har underviseren udvalg to designs, som der arbejdes i dybden med. Mange elever deltog- igen må det siges, at modtagerne er ældre, og motiverede. Der er plads til foredrag, involverende samtale, og refleksioner, men det er en lidt utopisk fremgangsmetode med børn. Der er meget fokus på samtale, og meget lidt på den egentlige design opgave, der kun varer 35 minutter. Afsættet til børn, skal være betydeligt mere kompakt, men selve ideen med at tage det rigtige tankesæt på, er godt, og noget jeg ofte bruger med elever, når vi tager på tankerejser. 

Det er rigtigt set, at have fokus på få genstande på udstillingen, for derved at opstille nogle begrænsninger. Og hele ideen med, at den enkelte er nødt til at gøre nogle ting, samtidigt med, at fællesskabet også gør noget, er jeg helt med på. 

Umiddelbart tænker jeg bare, at det er vigtigt, med børn, at have fokus rettet på både den overordnede ideplan, og på realiserbarheden. Et museums besøg er altid et godt afsæt for et undervisningsforløb, men der skal helt sikkert være mere tid til selv design & praksisfasen, hvis det skal være et reelt undervisningsforløb i skolen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar