mandag den 31. august 2015

Studietur: Design & håndværk biennalen, samt Designer Zoo

Fredag tog vi på esign & håndværk bienallen, og det var en sjov oplevelse. Vi snakkede dog om, at mange af værkerne måske var mere kunstværker, end egentlige designværker, da mange af dem var uden egentligt form & funktion. Men flot var det da. 


Bienallen holder til i de gamle Carlsberg bygninger, hvor man sjovt nok kun har udnyttet den øverste etage. Alle andre etager er tomme. Synd for byen...her er et shoot fra trappe opgangen.


Herunder er vist vinderern af biennalen.


Et bornholmsk værk var også repræsenteret.





Herunder er eksempler på andre udstillede værker.







 






Herunder en billedserie af værket "hun", hvor man opfordres til at gå på jagt i skuffer & skabe. Et meget erotisk værk.









Ude på gaden igen sammen med skønne mennesker :-)


På vej til næste design sted.



Designer Zoo ligger på Vesterbrogade, og er helt sikkert et besøg værd. De har udstillinger, og brugsvarer.








































torsdag den 27. august 2015

Studietur: Fablab



Introduktion ved Rasmus, Rasmus og Søren, alle tilknyttet Fablab Nordvest. Se mere på 
http://fablabnordvest.dk



Fablab navnet er et frit tilgængeligt navn, og projektet baserer sig på Open scource. Kernen er rapid Proto typing, og det er teknologi, hvor man kan være med rent økonomisk, fx ved at købe en 3D printer. Teknologisk er det CNC, laserskæring og 3D print.



3D print er pt primært ”dimser og dutter”. Ulempen i skoleregi er, at det tager tid at printe en model. 3D print er primært plast, og der printes i zxy akser. Nøglen ligger i softwaren. 



En anden ulempe er priserne. En skole kan have svært ved at ndkøbe maskinerne, og netop derfor er det vigtigt med lokale Fablabs, hvor man så kan tage ud med sine grafiske produktioner, og få fræset, skåret og printet sine produktioner.



Cnc er et fræsersystem, som kan fåes i desktop udgaver. Man fjerner materiale fra emnet.



Laser skære kan skære i alle ikke- metalliske materialer. Man kan skære igennem noget, eller strege oven på noget. Man kan 3D gravere. Man arbejder med effekt, hastighed. 



Laser skærer kan programmeres i CorelDraw. Man arbejder med vektor grafik, som er lige grafik, som laseren kan forstå. Man kan søge på vektor grafik, og der findes masser af gratis filer, som laseren kan forstå. Laseren forstår kun rene farver. Fx ren sort, ren rød, ren blå. Blå er streg, rød skærer væk, sort graverer. Man kan stadigt ændre på effekten, og skære dybere i emnet.
Laseren udmærker sig ved præcision. 



Software: corel, autodesk (123D Make – findes også som app), Adobe app. Appsene er ikke så gode til at lave outlines, men bedre til at graverer.
Tegningen overføres fra tegneprogrammet til printprogrammet. Herefter skal man fortælle printerprogrammet, hvilket materiale man vil laserskære i. 
Desktop modellen af laserskæren skærer i tynde materialer, og ved tykkere materialer, får Fablab skåret ud andre steder.



Udsprunget af Fablab: audiocase. Audiocase samlede penge på Kickstarter (Crowdfunding)



Fablab har også rod i Næstved Fablab, og i innovationsprojekter, bla også med Metropol Kbh. Fablab er foreningsdrevet, og tager ud på skoler og hjælper i forløb, men også sådan,at studerende kommer til Fablab og lærer processerne. 

Roskile Festival højtaleren er også et produkt udsprunget fra Fablab.



Der er et Fablab igang på Bornholm. Poul Kay skulle efter sigende ode med Fablab på Bornholm, og have en FB side om dette.

Der er også et mobilt Fablab, der i ny og næ besøger Bornholm. Se mere her http://www.detmobilefablab.dk






Studietur: Designmuseum Danmark


Oplæg, workshop og rundvisning v. design museum Danmark. Oplægget blev præsenteret af Laura.




Undervisningsforløb med trinmål findes her: http://designmuseum.dk/skoletjeneste/forloeb

 Designmuseum Danmark har en undervisnings afdeling, og det er en helt nybygget afdeling, som de har kaldt Designværkstedet. Et meget rammende navn: skønt værksted, med mange indsamlede esign eksempler, arbejdsstationer, mterialehylder, og præsentationssteder. 





Selve Design Museet blev etableret i 1890, og det har en forhistorie som hospital, hvilket man også formidler til eleverne. 
Der er design i alle scala og trin. Der vægtes både estetik og daglig brug. Der er ting og genstande, som vi omgiver os med dagligt. Børn og unge bliver hurtigt grebet, fordi design er overalt, selv i designværkstedet: borde, stole, tøj, briller, etc. Dette er en genkendelig ramme for eleverne.
Mål grupperne er dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser. Design er kommet på skemaet, så derfor har museet udvidet uv i dette.
Underviningforløb kan være dyredesign med sansekuffert, materialer med sansekuffert, form og konstruktion, ...tjek selv de forskellige forløb på designværkstedets hjemmeside.
Uv forløb  er i samlingen, og i design værkstedet. Der er en stor kobling mellem teori og praksis, ligesom i faget H&D. Eleverne er i dialog undervisning, og små øvelser inkluderes i uv.


Museet forholder sig aktivt til fælles mål for grundskolen. De er indarbejdede i uv forløbene. Her bruges primært kompetenceområdet design. Men man forholder sig alternativt til det, da det er et helt andet arbejdsrum. Museet opstiller også selv læringsmål. Målene vil være gode at nedbryde til børnesprog, så det også er tydeligt for eleverne.




Så skulle vi lave en praktisk opgave, udfra temaet ”bæredygtigt design”.

Lav en lille model af en stol udfra 2 aspekter så få materialer som muligt, og multifunktionel. Giv modellen en titel og fremlæg en kort præsentation. Processen er her i processen altid vigtigere end produktet. 




Der var også en egentligt gennemgang af udstillingen ”barnets århundrede”. Billederne herunder er eksempler på forskellige designs, udstiller på museet.









Til udstillingen blev udgivet en bog, som også blev erhvervet. Et skønt museum, og de undervisningsforløb, der tlibydes, vil virkeligt appellere til børn og unge. Helt sikket er besøg værd med en skoleklasse.