Introduktion ved Rasmus, Rasmus og Søren, alle tilknyttet Fablab Nordvest. Se mere på
http://fablabnordvest.dk
Fablab navnet er et frit tilgængeligt navn, og projektet baserer sig på Open scource. Kernen er rapid Proto typing, og det er teknologi, hvor man kan være med rent økonomisk, fx ved at købe en 3D printer. Teknologisk er det CNC, laserskæring og 3D print.
3D print er pt primært ”dimser og dutter”. Ulempen i skoleregi er, at det tager tid at printe en model. 3D print er primært plast, og der printes i zxy akser. Nøglen ligger i softwaren.
En anden ulempe er priserne. En skole kan have svært ved at ndkøbe maskinerne, og netop derfor er det vigtigt med lokale Fablabs, hvor man så kan tage ud med sine grafiske produktioner, og få fræset, skåret og printet sine produktioner.
Cnc er et fræsersystem, som kan fåes i desktop udgaver. Man fjerner materiale fra emnet.
Laser skære kan skære i alle ikke- metalliske materialer. Man kan skære igennem noget, eller strege oven på noget. Man kan 3D gravere. Man arbejder med effekt, hastighed.
Laser skærer kan programmeres i CorelDraw. Man arbejder med vektor grafik, som er lige grafik, som laseren kan forstå. Man kan søge på vektor grafik, og der findes masser af gratis filer, som laseren kan forstå. Laseren forstår kun rene farver. Fx ren sort, ren rød, ren blå. Blå er streg, rød skærer væk, sort graverer. Man kan stadigt ændre på effekten, og skære dybere i emnet.
Laseren udmærker sig ved præcision.
Software: corel, autodesk (123D Make – findes også som app), Adobe app. Appsene er ikke så gode til at lave outlines, men bedre til at graverer.
Tegningen overføres fra tegneprogrammet til printprogrammet. Herefter skal man fortælle printerprogrammet, hvilket materiale man vil laserskære i.
Desktop modellen af laserskæren skærer i tynde materialer, og ved tykkere materialer, får Fablab skåret ud andre steder.
Udsprunget af Fablab: audiocase. Audiocase samlede penge på Kickstarter (Crowdfunding)
Fablab har også rod i Næstved Fablab, og i innovationsprojekter, bla også med Metropol Kbh. Fablab er foreningsdrevet, og tager ud på skoler og hjælper i forløb, men også sådan,at studerende kommer til Fablab og lærer processerne.
Roskile Festival højtaleren er også et produkt udsprunget fra Fablab.
Der er et Fablab igang på Bornholm. Poul Kay skulle efter sigende ode med Fablab på Bornholm, og have en FB side om dette.
Der er også et mobilt Fablab, der i ny og næ besøger Bornholm. Se mere her http://www.detmobilefablab.dk